Biodiversiteit advies

Biodiversiteit advies van ervaren imker

Wilt u de vlinders en bijen een handje helpen, maar weet u niet hoe? Als ervaren imker geef ik u graag biodiversiteit advies zodat we een mooie leefomgeving kunnen creëren voor alle insecten in Nederland. U heeft vast wel gehoord dat het met de biodiversiteit niet erg goed gaat. Veel vlindersoorten en bijensoorten hollen in aantallen achteruit. De reden is vaak dat ze geen voedsel kunnen vinden of dat er niet genoeg nestmogelijkheden zijn. Om dit tij te keren heb ik mij toegelegd op het aanleggen van bloemenweides. Ze geven een prachtig en kleurrijk resultaat waar u een groot deel van het jaar van kunt genieten. Daar bent u zeker niet de enigste in, want vlinders en bijen hebben erg veel profijt bij bloemenweides. Als imker heb ik waargenomen dat we nog veel biodiversiteit en/of nestgelegenheid tekort komen. Hiervoor zijn meer bloemenweides door heel Nederland nodig. Wilt u biodiversiteit advies inwinnen? Neem contact met mij op voor vrijblijvende informatie over wat ik voor u kan betekenen.

Biodiversiteit advies bij aanleggen van bloemenweide

Biodiversiteit advies

Bij het aanleggen van een bloemenweide breng ik allereerst in kaart wat er aan natuur te vinden is op de aangewezen locatie. Op basis daarvan baseer ik mijn biodiversiteit advies. Graag gebruik ik het aanwezige landschap bij het ontwerp van de bloemenweide. Dit vul ik aan naar de geschikte omgeving voor bloemen, bijen en vlinders. Vervolgens analyseer ik wat er het beste past op het terrein. Hierbij houd ik rekening met onder andere het soort grond, de samenstelling en stikstofgehalte in de grond, de stand van de zon en schaduw. Daarna is de vraag aan u:‘Wat voor soort mengels kiest u? Gaat u voor eenjarige mengels, meerjarige mengels of vaste planten met een hoog stuifmeel- en nectargehalte? Een mooie combinatie tussen deze verschillende opties is uiteraard ook mogelijk! Welke wensen heeft u voor uw bloemenweide? Neem contact met mij op om uw gedachtes met mij uit te wisselen.

Biodiversiteit en nestelgelegenheid

Om de biodiversiteit te bevorderen is er genoeg nestgelegenheid nodig voor de bijen in de bloemenweides. Alleen bloemen zijn namelijk niet genoeg! Bijen moeten ook hun nesten kunnen bouwen. Op basis van het biodiversiteit advies wat ik heb uitgebracht bekijk ik welke soortgroepen bij u in de omgeving actief zijn. Iedere soortgroep vereist weer een specifieke nestelgelegenheid. Alle soortgroepen moeten in de omgeving van hun nest- of voortplantingsplek genoeg voedsel kunnen vinden. Daarbij komt kijken dat een groot deel van de bijen maar een beperkte afstand kan afleggen om aan voedsel te komen. Hoe de nestelgelegenheid eruit komt te zien, loopt tussen de soortgroepen en de soorten onderling dus erg uiteen. Wilt u genieten van een bloemrijke omgeving en ondertussen de vlinders en bijen een handje helpen? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!